14 April 2013

Fardhu Kifayah

Assalamualaikum. Pagi yang indah, suasana yang damai. Cewah~ hari ni Ai tergerak nak menulis mengenai sesuatu. Sesuatu yang Ai dah sedar sejak dulu lagi. Mungkin juga Ai ada lakukan perkara yang sama. Tapi tak salahkan kita saling ingat-mengingati.

Kebanyakkannya yang menulis tidak kira menulis versi blog mahupun versi cetak, kadangkala ambil perkara seperti ini ringan. Ini pendapat Ai setiap kali Ai membaca. Setiap orang pendapatnya berbeza.

Penulisan-penulisan menarik mampu membuatkan pembaca leka dalam dunia imaginasi sendiri. Bahkan, ada kelakuan-kelakuan yang terdapat dalam penulisan, di tiru oleh remaja-remaja atau orang-orang dewasa di sekeliling kita.

Oleh itu, penulis ataupun penulis sampingan perlu fikir-fikirkan penulisan anda mungkin akan di tiru oleh mereka-mereka. Adakalanya perkara kecil seperti bersentuhan atau bersalam atau berpegangan tangan dengan lelaki atau perempuan ajnabi secara SENGAJA. Nampak seperti remehkan, tapi perkara ini sebenarnya paling di halang oleh Islam. Bukan apa, tak mahulah perkara yang haram tu nampak biasa, sedangkan perkara yang nyata halal pula tak dibiasakan.

Ai pun bukanlah hebat bab agama tapi Ai cuma nyatakan pendapat Ai. Mungkin ada juga dalam penulisan Ai yang terjadi perkara seperti ini. Jika terjumpa, tegur-tegurlah Ai, Ai sedia mengubahnya :)


0 pembaca:

Post a Comment