29 March 2013

Hukum tetap Hukum

Assalamualaikum. Bersarang dan bersawang. Rasa tergerak pula hari ni nak menulis padahal dah lama merangka dalam otak ni. Tadi masa tengah jaga budak kecik (anak saudara) tertengok cerita Ohh Haram. Pernah tengok? Mestilah pernah tengok kalau-kalau ada TV 3 dan suka tengok tv.

Ini kalai kedua Ai tengok cerita ni. Kali pertama dulu, hanya tengok dan keluar. Kali ni tengok dan faham. Pada pandangan Ai ada sebab kenapa cerita sebegitu ditonjolkan kepada umum. Mengenai hukum Allah yang semakin lama, semakin orang Islam hampir lupakan.

Ada si abang cakapkan pada keluarganya, "Ain lepas ni tak boleh dah nak peluk-peluk atau pegang-pegang ayah atau abang." Kenapa si abang tuturkan perkara sebegini kerana Ain, si adik, merupakan anak angkat di dalam keluarga itu, maka si abang dan si ayah TIDAK BOLEH bersentuhan. Apabila bersentuhan, maka jatuhlah dosa.

Cerita ni, bagi pendapat Ai, mereka nak tonjolkan kehidupan orang Islam sekarang di sini sudah menganggap perkara pegang memegang atau sentuh bersentuhan antara lelaki ajnabi dan perempuan ajnabi itu perkara biasa. Walhal, perkara itu sepatutnya tidak berlaku dalam kehidupan kita sebagai orang Islam.

Di sini, Ai sertakan gambar rajah yang Ai ambil daripada Encik Google mengenai aurat dan bersentuhan bagi wanita.

Daripada gambar rajah di atas, kita (kaum wanita) WAJIB menutup aurat dan HARAM bersentuhan dengan kotak yang berwarna KUNING tu ya.

Jadi, Ai harap lepas ni, bolehlah kita sama-sama TUTUP aurat kita dan BERSENTUHAN dengan yang MAHRAM saja. 

:)

0 pembaca:

Post a Comment