15 February 2013

Buaian Kasih

Assalamualaikum. Lewat dah Ai nak letak entri. Better late than never eh. Ai sibuk mengemas barang-barang. Konon-konon nak letak meja belajar dalam bilik. Itulah sebabnya nak kena kemas. Kemas punya kemas sampai dah lewat pagi ni. Itu pun sebab tengok Buaian Kasih dulu sampai habis.

Berbalik pada tajuk di atas. Buaian Kasih merupakan sebuah drama yang tidak diadaptasi daripada mana-mana novel. Cumanya drama ni merupakan idea asal Bikash Nur Idris. Siapa tak kenal beliau meh nak cepuk sikit. Kalau malas tu tanya je pakcik Google.

Ai tengok dalam masa satu hari sahaja. Memang sangat seronok dan comel je dramanya. Boleh tengok kat laman web RTM 1 tapi Ai muat turun daripada Youtube. Jadi gambarnya kurang cantik.

Pelakonnya terdiri daripada Ryzal Jaafar (sangat kacak dalam ni) Mardiana Alwi (berbakat betul) Nadia Zainal dan ramai lagi. Jadi memang berbaloi-baloi tengok drama ni. Ada 13 episod sahaja.

Sinopsis ;
Lebih kurang macam bawang putih bawang merah tapi drama ni bawang merah adalah heroin manakala bawang putih tuh watak sampingan. Suri (merah) anak kepada Embun yang telah kematian suami. Embun berpindah ke kampung dan berkahwin dengan Salam (ayah Qaseh). Qaseh (putih) seorang yang lurus dan sangat menyayangi kakak dan ibu tirinya. Tak lama kemudian, Salam meninggal dunia. Tinggallah mereka bertiga. Embun menyambung berniaga dikedai Salam untuk menyara hidup mereka. Namun, Suri langsung tidak dibenarkan untuk membuat kerja.

Watak Suri dalam drama ni bukan teruk sangat macam dalam bawang putih bawang tapi disebabkan sikap Embun, Suri terpaksa buat endah tak endah pada Qaseh.

Tak lama tu, ada dua orang adik beradik datang kat kampung tu untuk buat kajian mengenai produk yang mereka buat. Nak dijadikan cerita, Putera terjumpa dengan Suri yang tengah berbuaian dalam hutan. Tengok je Suri, Putera terus jatuh hati tapi Suri terus menolak.

"Putera sepatutnya kahwin dengan Putih bukannya dengan Merah!" - Suri

Selebihnya tengok sendirilah ya. Memang menarik cerita ni. Pelakonnya pun tak kaku. Ai suka!!

0 pembaca:

Post a Comment