31 December 2012

The Wedding Breaker

Assalamualaikum. Sihat? Harapnya begitulah :) Hari ni, Ai nak buat ulasan mengenai novel baru ni :) The Wedding Breaker oleh Evelyn Rose.
Sinopsis :


Saya memohon maaf kerana mengganggu majlis kalian. Tetapi sebelum Tengku Juwita bernikah dengan Tengku Adam, dia wajar mengetahui siapa bakal suaminya yang sebenar...” - Ariana Rose

Ariana Rose. Kehadirannya menyebabkan majlis pernikahan itu terbatal. Disebabkan gadis itu jugalah, reputasi dan status diri bekas pengantin lelaki itu menjunam jatuh di mata masyarakat. Siapa sebenarnya dia? Apa tujuannya dan siapa yang menghantarnya untuk merosakkan majlis pernikahan itu? Tak kira, dia akan menyiasatnya juga!

Akhirnya Ariana Rose terpaksa akur dengan balasan yang perlu diterimanya akibat perbuatannya itu. Semenjak bertemu dengan lelaki itu, banyak peristiwa yang tak terjangka berlaku dalam hidupnya.

“What’s so funny?”

“Talking to me?”

“Nah… just talking to the lizard. See… there… we were talking just now. I know you won’t be able to understand the lizard’s language.”

Tapi kenapa setelah berlari sejauh ini, lelaki itu masih ditemuinya? Setelah dia berusaha melupakan semua kenangan itu, kenapa lelaki itu kembali meruntuhkan azam dan semangatnya? Kenapa mesti ada nama itu dalam kamus hidupnya?!

“I’m gonna miss you… I’d rather stay by your side. Always.”

“Sayang kat abang rupa-rupanya ya?”

“Mestilah, you are my bubbly boo and a naughty one too.”

Selama ini sudah banyak perempuan yang lebih cantik daripada dia hadir dalam hidup Tengku Adam Kamil. Tapi kenapa gadis itu juga yang melekat dalam hati dan ingatannya? Adakah itu petanda yang dia memang ditakdirkan untuk dirinya?

“Satu aje kesalahan awak, Ariana... Awak dah curi hati saya.” – Tengku Adam Kamil

*Penghargaan kepada Karya Seni untuk sinopsis

Harga :
Semenanjung RM 25
Sabah / Sarawak RM 28

Ulasan Ai :
Ai pernah baca cerita ni sikit sebelum beli. Sebabnya Ai nampak ada orang promosikan buku ni. Jadi Ai gigihlah buka sana sini sebab nak cari blog si penulis. Baca beberapa bab buatkan Ai rasa nak tau, nak tau, nak tau. Buat Ai jadi ketagih je. 

Ceritanya pasal seorang gadis yang namanya Ariana, tolong Juwita (kawan dia) berlakon mengandungkan anak bakal suami Juwita. Bakal suami Juwita, Tengku Adam seorang kaki perempuan. Siapa nak kahwin dengan kaki perempuankan. Jadi Ariana pun dnegan baik hati, tolong Juwita. Lepas je Ariana mengaku dia mengandungkan anak Tengku Adam, terus perkahwinan tu batal. Ariana pun, terus je pergi dari tempat tuh.

Cerita dipanjangkan mengenai bagaimana Tengku Adam yang geram dengan Ariana atas lakonan Ariana yang mantap. Tengku Adam ambil keputusan yang sangat drastik dengan merogol Ariana semasa mereka di Cameron Highland.

Kejadian tu buatkan Ariana takut. Dia takut andai dia mengandung. Tapi, ketakutan itu tidak berpanjangan kerana Ariana tidak mengandung. Cerita diteruskan dengan unsur-unsur perasaan Tengku Adam yang sukakan Ariana tapi malu kerana dia memikirkan Ariana hanya seorang kerani berpendidikan SPM. Mana mungkin bergandingan dengan dia.

Sekali lagi, Tengku Adam cuba merogol Ariana. Namun sesuatu yang berlaku terhadap Ariana membuatkan dia tersedar sesuatu. Dia cuba meraih kembali Ariana, namun, apa yang dirancang tidak menjadi kerana Ariana menjadi tunangan orang dan dia juga mempunyai tunang. 

Siapakah tunang Ariana? Siapakah tunang Tengku Adam? Siapakah Ramzul? Liyana? Adam Mukhriz? Ros? Apakah kesudahan Tengku Adam dan Ariana? Berkahwinkah mereka?

Nak tau? Pergilah beli dan baca sendiri. Novel ni sangat bagus kerana isi yang ada dalam novel ni sangar berilmiah. Ai yang baca turut terpegun. Jarang Ai baca novel yang sebegini. Yang memberikan pengajaran demi pengajaran dan motivasi kepada pembaca. 

Tapi, sekarang novel banyak cerita pasal orang-orang kaya kan. 

Bintang :
4.8 / 5 (tak ada yang sempurna di dunia ni)

Pesan Nota Mata : Ada edisi istimewa untuk TWB ni kat blog cik EVELYN ROSE :)

0 pembaca:

Post a Comment