01 January 2013

Lazuardi

Assalamualaikum~ Hari ni orang kata Tahun Baru sebab dah 2013 ye. Betullah tu. Malas nak bicara panjang, Ai nak buat ulasan pasal novel Lazuardi oleh Nasz. Siapa yang pernah baca karya Nasz sebelum ni, mesti suka. Gaya dia tulis sangat comel.
Sinopsis :
Mama Anaz tak pernah layan dia macam anak sendiri walaupun hakikatnya nama dia terletak sebagai ibu dalam surat beranak. Boleh dikatakan, semua jenis kerja rumah diserah sepenuhnya untuk dia buat dah mengalahkan orang gaji. Tempat dia mengadu hanyalah pada Odie, jiran depan bilik merangkap member baik sejak tadika. Apabila dia mengeluh, Odie akan ajak kahwin.

“Awak... jomlah kahwin dengan kita.”
“Kahwin tu apa?”
“Kahwin tu maknanya baling bunga.”
“Kita nak dapat bunga, tak nak baling-baling bunga.”


Tapi, betul ke Odie itu jodohnya?
Sebab Si Shark ni pun suka buat dia sakit kepala. Hujan tidak, ribut tidak, tiba-tiba...


“Kita kahwin nak?”
“Haa?”
“Tunang?”
“Haaa?”
“Jadi girlfriend saya?”
“Haaa?”
“Saya serius ni.”



‘Putera’ manakah yang akan menyelamatkan ‘Si Cinderella’ ini?
Memanglah hidup dia malang, tapi perlu ke dia jadi beban kepada orang lain untuk menyenangkan hidup dia sendiri?


Harga :
Semenanjung RM 23
Sabah / Sarawak RM 26

Ulasan Ai :
Lazuardi ni, ada kat blog Nasz. Ai dah pernah baca tapi tak banyak bab pun diletakkan. Jadi, Ai buat keputusan tunggu je lah novel cerita ni dikeluarkan. Masa Ai jalan-jalan kat MPH, nampak novel ni, Ai terkinja-kinja (tipu je ni) nak beli. Lepas je baca TWB, Terus baca Lazuardi (hari yang sama). Memang menarik.

Lazuardi ni mengisahkan seorang gadis yang bernama Anaz. Tentang hidup Anaz yang berliku-liku. Ada seorang ama, tapi tidak pernah dilayan seperti anak tapi dilayan seperti hamba. Boleh dikatakan macam Cinderella tapi lain sikit. Anaz ada dua orang adik tiri dan ayah tiri. Adik tiri Anaz, Lily sangat jahat. Hanya kerana dia dsayangi mama Anaz, dia suka membuli Anaz. Ayah tirinya tidak terlalu ditonjolkan di dalam novel. Tapi seorang ayah yang baik hati.

Anaz ada seorang kawan baik, Odie. Anaz dan Odie selalu lepak di tepi balkoni rumah masing-masing. Bersembang sapai pagi, Anaz luahkan perasaan sedih, Odie juga melakukan perkara sama. Disebabkan itu, mereka sangat rapat. Tapi, sejak Odie ada Ain, hidup Anaz semakin kacau bilau.

Adik tiri Anaz, Nueq sangat baik dengan Anaz. Dia punya seorang kawan baik, Shark yang ebaya dengan Nueq. Dari awal penceritaan, pembaca boleh nampak Shark suka pada seseorang. Shark seorang anak yatim piatu yang dibela oleh Tok Babahnya. Tok Babah seorang jeneral tetapi baik hati. Shark punya rupa (agaknya), berduit. Tapi Shark bukanlah seorang yang sasa. Dia bertubuh kurus dan tinggi (rasanya boleh bayang sendiri. Ada macam Lee Gwang Soo kot badan dia).

Anaz kemudian dibuli oleh mama, Lily dan Ain. Dia dihalau keluar daripada rumah dan berteduh sementara dia mendapat kemaafan daripada mama dia. Tapi itu hanya fantasi Anaz. Kejadian demi kejadian buatkan Anaz buat satu keputusan paling besar dalam hidup dia.

Anaz kahwin? Anaz merempat? Siapa Shark dalam hidup Anaz? Macam mana Odie? Ain? Lily? Oke, boleh baca dalam Lazuardi yang telah berada di pasaran.

Ai seronok baca Lazuardi. Ai tunggu-tunggu bila Anaz nak kahwin. Kemudian dia kahwin, tapi dalam novel ni, boleh nampak Anaz yang dia agak berat sebelah pada Odie. Mungkin sebab kawan sejak kecil. Ai tunggu-tunggu juga bila scene scene romantik antara Anaz dan suami dia. Bukanlah Ai ni GS tapi adegan romantik tu lebih menarik minat pembaca. Maca dala Sweet Sour tuh. Comel-comel je. Ai rasa suami Anaz tu jenis romantik juga kan. Apa pun, Ai suka baca karya Nasz.

Bintang :
4.5/5

Pesan Nota Mata : Nasz nanti buat novel romantik, komedi, sedih eh. Banyak songeh pula Ai ni. Nasz bagus :)

3 comments:

 1. i like da way u elobrate review nie...sangat cute..hahahahhaa

  ReplyDelete
  Replies
  1. hehe ada juga org baca ya~ terima kasih :) bacalah Lazuardi, tak rugi

   Delete
 2. i like da way u elobrate review nie...sangat cute..hahahahhaa

  ReplyDelete