01 January 2013

Zaiton 'Ceritaku'

Assalamualaikum. Selamat pagi :) Tengok tajuk kat atas pun dah tau Ai nak bercerita pasal apa kan. Orang lain dah tengok lama, Ai baru je nak tengok. Al maklumlah, internet kat rumah ni perlahan sangat jadi kena ambil masa nak muat turun.

Siapa yang belum tengok, Ai sarankan tengok. Cerita ni penuh dengan pengajaran. Membawa kita melihat kembali apa yang telah kita lakukan sepanjang kita hidup. Allah tidak pernah mengatakan kita terlambat untuk bertaubat. Sesungguhnya, sesuatu yang terjadi itu ada sebabnya dan kita perlu muhasabah diri dari semasa ke semasa.
Kat atas ni, Ai ambil dari beberapa scene dalam Zaiton 'Ceritaku'. Memang sedih, tambah lagi Ai tengok dengan ibu Ai. Memang tengok dengan penuh perasaan.

Ulasan Ai :
Kisah ni merupakan rentetan hidup Zaiton Sameon yang suatu ketika dahulu merupakan penyanyi popular atau DIVA. Seperti semua orang tahu, Zaiton mempunyai anak lelaki yang masih kecil, sekitar 9 - 10 tahun yang bernama Irwan. Kemudian, suatu hari, ketika Zaiton Sameon baru sahaja pulang dari membuat persembahan, dia dan anaknya terlibat dalam satu kemalangan kereta. Anaknya meninggal, dia cedera parah. Disebabkan tidak boleh menerima kenyataan, Zaiton Sameon akhinya menghidap penyakit jiwa.

Kisah ini juga memaparkan betapa kejamnya adik-beradik beliau sehingga menjual segala barangan / rumah Zaiton Sameon sehingga dia tidak punyai apa-apa. Emaknya berusaha pelbagai cara untuk menyembuhkan Zaiton. Namun satu hari, sedang emaknya memandikan Zaiton, tanpa sengaja emak Zaiton terpijak sabun dan jatuh dan beberapa hari kemudian, emaknya meninggal dunia.

Kisah diteruskan dengan Zaiton yang semakin menghadapi tekanan jiwa yang sanga berat. DIa seolah-olah berada di dunianya sendiri. Dia berangan yang dia menjadi popular semula. Adiknya, cuba membawa ZAiton ke bandar untuk membuat rakaman, tapi tenyata pihak rakaman tidak mahu bekerjasama dengan Zaiton Sameon kerana suaranya ketika itu tidak sama seperti dulu.

Zaiton lari daripada rumah dan kemudian bertemu dengan Rahim. Zaiton tinggal bersama keluarga Rahim. Zaiton masih lagi berkeadaan yang sama (menghidap penyakt jiwa) namun, Rahim menjaganya dengan baik sehinggakan satu hari, sekali lagi Zaiton Sameon diuji dengan orang yang ingin memperalatkan dirinya. Sekali lagi, dia diselamatkan dengan Rahim.

Bagi Ai, Ai gemar dengan cerita ini. Walaupun hanyalah sebuah filem biografi, tapi gambarnya yang jelas dan suara yang jelas buat Ai seronok menonton. Tidaklah seperti produksi yang suara pun dengar sayu-sayu dan gambar yang gelap. Ai harap ada lagi filem daripada penerbit seperti ini.

Ai suka garapan Esma Danial. Ai harpakan banyak lagi filem-filem daripada beliau. Filem ini tidak gagal kerana menyentuh hati Ai :)

Pesan Nota Mata : Ai bagi 4.7/5 bintang. Pergilah tengok :)

0 pembaca:

Post a Comment