13 November 2012

Atas Nama Cinta

Assalamualaikum.Selamat pagi. Harap semua tersengih lebar pagi ini. Pagi yang indah ni, gades nak buat ulasan untuk satu lagi novel bagi penulis kesayangan gades.

 Penulis :
Bikash Nur Idris

Sinopsis :
'Cnta ibarat berlian
yang mempunya benih faset. Jernih atau
kabur cahayanya bergantung
kepada penggosoknya.'

Genelia hanya mahu jauh dari keluarga, demi cinta. Hafidz hanya mahu jauh dari curiga, demi sahabat. Lalu , mereka lakukan perkara yang serupa; berbohong. Dan, pembohongan itu mencengkam hati mereka lantas dengan nama cinta mereka sama berikrar, mahu mencipta kenangan demi dibawa bersama. Hanya satu masalah yang timbul; Kenangan akan mengejar lalu mereka menjadi tamak, mahu memiliki CINTA - sepenuhnya.

Tahun terbitan :
2007

Harga :
RM 20.90

Ulasan gades :
Siapa pernah baca Dengan Nama Cinta? Siapa pernah baca Kau yang bernama Seri? Kalau nak tahu, kedua-dua watak utama untuk novel Atas Nama Cinta ni berasal daripada kedua-dua novel yang gades sebutkan awal tadi. Genelia muncul dalam nove Dengan Nama Cinta manakala Hafidz muncul dalam novel Kau yang Bernama Seri. 

Genelia, seorang guru muda yang berhijrah ke Taiping atas sebab ingin jauh daripada ahli keluarganya demi mencari cinta. Hafidz pula, ada nama sahabat juga pergi untuk mencari cinta. Sepanjang kisah ni, semua berlaku di Taiping. 

Genelia seorang yang tegas, walaupun mamanya menegah berulang kali, namun tada apa yang mampu menghalangnya. Andai dia tidak ke sana, pasti dia tidak menemui Hafidz. Hafidz, nampak sahaja Genelis, pasti terkeluar perkataan Kelawar. Tapi dia kelawar yang cantik.

Peristiwa demi peristiwa mereka lalui bersama buatkan hati rasa sesuatu. Tapi mana mungkin mereka lupa gelaran yang di bawa oleh masing-masing. Oleh itu, mereka lakukan satu permainan. Permainan yang bakal mengoyakkan hati bila semua berakhir.

Permainan apakah? Peristiwa apa yang menarik sangat tu? Siapa Noni? Kelawar? Penyapu Man? 

Hehe, macam biasa, jom pergi ke kedai untuk beli satu ataupun, beli daripada laman sesawang tertentu.

*Kalau perasan, muka depan novel ni pemandangan kat Taman Tasik Taiping. Cantikkan 

Bintang :
4/5

0 pembaca:

Post a Comment