09 November 2012

Biar Jarimu Kugenggam


Assalamualaikum. Hari ni, gades nak review novel daripada Norhayati Berahim. Novel ni baru je beli beberapa yang lepas dengan ehem3.


Sinopsis:

Dia tahu, emak pernah menasihati, kalau mahu berkahwin carilah suami yang mengikut kata emak,  tetapi berpada-pada. Carilah mentua yang berbudi bahasa dan tidak mengada-ada. Bila emak melihat Riduan, hati emak seperti tidak suka. Kata emak, Riduan anak emak. Terlalu bergantung dengan emak. Dan kalau berkahwin dengan lelaki seperti itu, emak takut Wilma mendapat bencana. Namun Wilma tidak kisah, dia sudah kenal Riduan lama. Akhirnya perkiraan Wilma tidak mengena.

Rumah tangga bahagia yang diimpikan musnah begitu sahaja. Namun tanpa Wilma sedar dalam duka laranya ada cinta buat kali kedua.

Cinta yang menghapuskan segala dukacita. Henry, lelaki itu muncul menyambut cinta dan sedia menggenggam tangannya.

Harga :
Semenanjung RM 31.90
Sabah / Sarawak RM 34.90

Ulasan gades :

Wilam seorang gadis, anak, adik kepada abangnya dan emaknya. Ayah Wilma meninggal ketika Wilma masih di sekolah rendah. Mak Wilma menyara mereka dengan berniaga. Sehingga Wilma dan abangnya sudah dewasa, mak mereka masih berniaga.

Wilma bekerja sebagai jururawat. Wilma ada seorang kawan yang bernama Maria. Melalui Maria, WIlma mengetahui masalah-masalah yang timbul apabila berkahwin dengan si anak emak. Wilma memutuskan hendak berkahwin dengan Riduan si anak emak. Sebelum berkahwin, Wilma ada berjumpa dengan emak Riduan. Walaupun sudah bertentang empat mata dengan emak Riduan, ternyata emak Riduan kurang menyukai Wilma. Namun, mereka masih meneruskan perkahwinan yang dirancang.

Seteah berkahwin, Wilma tingga bersama emak Riduan. Nasib Wilma agak kurang baik kerana emak Riduan yang bersikap terlalu menjaga sehinggakan apa sahaja yang Wilma lakukan, ada sahaja yang tidak kena. Sehingga satu hari, Wilma sudah tidak sanggup lagi menahan rasa, dia meminta cerai. Akhirnya, setelah setahun berkahwin, Wilma memegang status janda.

Apakah sebab Wilma dan Riduan bercerai? Apakah yang dilakukan oleh emak mertuanya? Bagaimana Wilma dan Henry bertemu? Wilma dan Henry akan berkahwinkah?

Sila dapatkan buku ini di kedai yang berhampiran. Selamat membaca!

Bintang :

4.5/5

0 pembaca:

Post a Comment